У дома звуков Какво е пикселно изкуство? - определение от техопедия

Какво е пикселно изкуство? - определение от техопедия

Съдържание:

Anonim

Определение - Какво означава Pixel Art?

Пикселното изкуство е форма на цифрово изкуство, при което изображенията се създават и редактират на ниво пиксели с помощта на софтуер за графично редактиране. Това, което определя пикселното изкуство, е неговият уникален визуален стил, където отделните пиксели служат като градивни елементи, изграждащи изображението. Ефектът е визуален стил, много подобен на този на мозаечно изкуство, кръстосан шев и други видове техники за бродиране.

Техопедия обяснява Pixel Art

Пикселното изкуство съществува още от излизането на първия софтуер за редактиране на изображения и първите 2D игри с графика, но терминът е публикуван за първи път от Робърт Флегал и Адел Голдбърг от Xerox PARC още през 1982 г., въпреки че концепцията съществува 10 години преди това като в системата SuperPaint, създадена от Ричард Шоп през 1972 г., също в Xerox PARC.

Пикселното изкуство, макар че все още не се е смятало за изкуство, е било начин за разработчиците да създават изображения, използвайки ограничени графики и компютърни ресурси. Графичните карти все още не бяха в състояние да представят повече от няколко пиксела, така че програмистите трябваше да работят с всеки пиксел и да гарантират, че цялостното изображение има смисъл. Това беше щателна и трудна работа поради гореспоменатите ограничения, но с напредването на технологиите тази техника стана остаряла. Поради носталгията и уникалността на визуалния стил обаче този метод за създаване на образи се е възприел като дигитален арт стил. Много съвременни игри все още използват пикселното изкуство като основна визуална тема, но те вече не се ограничават до броя на пикселите, които могат да бъдат изобразени с графична карта и да се показват на екрана. Пикселното изкуство не се ограничава до игри и е широко популярно в общността на цифровите изкуства.

Какво е пикселно изкуство? - определение от техопедия