Как да създадем пикселно изкуство в Adobe Illustrator

  • Споделя Това
Cathy Daniels

Съдържание

Създаване на пикселно изкуство в Adobe Illustrator? Звучи рядко, защото Illustrator работи най-добре с вектори, но ще се изненадате колко чудесен е той и за създаване на пикселно изкуство. Всъщност е добър избор да създавате пикселно изкуство в Illustrator, защото можете да мащабирате вектора, без да губите качеството му.

Някои от вас може би вече са се опитвали да дублират квадрати, за да направят пикселно изкуство, добре, вие може да използвайте решетките и квадратите, за да го направите, и всъщност така започнах.

Но тъй като създавам повече, открих много по-лесно решение и ще споделя метода с вас в този урок.

Двата основни инструмента, които ще използвате, са Инструмент за правоъгълна решетка и Кофа за боя на живо . Тези инструменти може да ви звучат непознати, но не се притеснявайте, ще ви преведа през тях с помощта на прост пример.

Нека направим пиксел арт версия на този вектор на сладолед, като следваме стъпките по-долу.

Забележка: екранните снимки от този урок са взети от версията за Mac на Adobe Illustrator CC 2022. Windows или други версии могат да изглеждат различно.

Стъпка 1: Създайте нов документ и задайте ширината и височината на 500 x 500 пиксела.

Стъпка 2: Изберете Инструмент за правоъгълна решетка от лентата с инструменти, която трябва да е в същото меню като инструмента за линейни сегменти. Ако използвате основната лента с инструменти, можете да намерите инструмента за правоъгълна мрежа от Панел с инструменти за редактиране меню.

Изберете инструмента Правоъгълна решетка и щракнете върху таблото за рисуване. Задайте Широчина & Височина на същия размер като таблото за рисуване и увеличете броя на хоризонталните & Вертикални разделители. Броят определя броя на решетките във вертикален или хоризонтален ред.

Колкото по-голямо е числото, толкова повече решетки ще се създадат, а повече решетки означават, че всяка решетка е по-малка, отколкото ако имате по-малко решетки. Например, ако поставите 50 за Хоризонтални разделители и 50 за Вертикални разделители , ето как ще изглежда тя:

Стъпка 3: Изберете мрежата и щракнете върху Хоризонтално подравняване на центъра и Вертикално подравняване на центъра от Имоти > Изравняване на .

Стъпка 4: Направете палитра с цветовете, които ще използвате за пикселното изкуство.

Например, нека използваме цветовете от вектора на сладоледа. Затова използвайте инструмента Eyedropper, за да вземете проби от цветовете на изображението и да ги добавите в панела Swatches.

Стъпка 5: Използвайте Инструмент за избор (V) да кликнете върху решетката и да активирате Кофа за боя на живо инструмент, като използвате K или го намерете в лентата с инструменти.

Трябва да видите малък квадрат върху решетката, върху която сте задържали мишката, което означава, че можете да започнете да рисувате или просто да щракнете върху решетките, за да ги запълните.

Стъпка 6: Изберете цвят и започнете да рисувате. Ако искате да смените цвета от същата палитра, просто натиснете клавишите със стрелки наляво и надясно на клавиатурата.

Ако не сте сигурни, че можете да го нарисувате от ръка, можете да поставите изображението в задната част на мрежата, да намалите непрозрачността и да използвате Live Paint Bucket, за да очертаете контура.

След като приключите, изтрийте изображението на гърба.

Стъпка 7: Кликнете с десния бутон на мишката върху решетката и изберете Разгрупиране на .

Стъпка 8: Отидете в горното меню Обект > Живопис на живо > Разширете .

Стъпка 9: Изберете Инструмент за магическа пръчка (Y) в лентата с инструменти.

Кликнете върху решетката и натиснете бутона Изтриване на Така се прави пиксел арт от вектор!

Можете да използвате същия метод, за да създадете пикселно изкуство от нулата. Вместо да проследявате изображението, просто рисувайте свободно върху решетките.

Това е всичко

Така че, да! Определено можете да правите пикселно изкуство в Adobe Illustrator, а най-добрите инструменти, които можете да използвате, са Live Paint Bucket и Rectangular Grid Tool (Инструмент за правоъгълна решетка). Не забравяйте да разгрупирате творбата и решетката, след като приключите, и да разширите Live Paint, за да получите окончателния резултат.

Най-добрата част от създаването на пикселно изкуство в Illustrator е, че винаги можете да се върнете назад, за да преоцветите произведението или да го мащабирате за различни цели.

Аз съм Кати Даниелс, експерт по Adobe Illustrator. Използвам софтуера от версия 2.0 и създавам уроци за него от 2003 г. Моят блог е една от най-популярните дестинации в мрежата за хора, които искат да научат Illustrator. В допълнение към работата ми като блогър, аз също съм автор и графичен дизайнер.